Antun je sedma generacija obitelji Filipec koja proizvodi bermet

Grad Samobor nadaleko je poznat po delicijama. Zbog toga ga prati glas – gurmanskog raja. Neke originalne recepture čuvaju se stoljećima i prenose s koljena na koljeno. A uz jelo treba nešto i popiti. U samoborskoj obitelji Filipec proizvodi se bermet – aromatizirano vino s dodatkom pelina.

Bermet se u Samoboru počeo proizvoditi prije 200 godina. Ljekari su ga davali kao lijek za želudac. Pelin je bio izrazito ljekovit, a u nj su dodavali i drugo ljekovito bilje. Kasnije se pio tijekom cijele godine. Ja sam sedma generacija u mojoj obitelji koja ga proizvodi, ponosno ističe Antun Filipec, diplomirani agronom.

Antun je odrastao u središtu Zagreba i bio je tipično gradsko dijete. Najveća ljubav bile su mu automobilske utrke u kojima je osvojio brojne medalje. Unatoč svijetloj budućnosti u sportu, u jednom razdoblju svog života odlučio se potpuno posvetiti obiteljskoj tradiciji.

Uz stare fotografije i originalne recepte, Antun je od propadanja spasio i stoljetni bunar iz kojeg su njegovi preci vadili vodu za proizvodnju bermeta. Bunar je danas samo suvenir, ali preša iz 1864. još je u upotrebi.

Antun Filipec odlučio je znanje prenositi svojim potomcima, baš kako su njegovi preci prenosili njemu. Samoborski bermet proslavio se davno, a njegova budućnost ovisi o pojedincima koji moraju ustrajati u tradiciji i poštovati svoju povijest.