Što je Bermet?

Bermet je plemenito alkoholno piće pripremljeno od biranih sorti grožđa sa sunčanih obronaka Samoborskog gorja, pelina, južnog voća i mirisnih tvari biljnog porijekla koje mu daju specifičnu aromu. Bermet je rubinsko crvene boje, sa sadržajem alkohola od 15 do 18 vol. %, ima bogatu i plemenitu aromu te naglašenu gorčinu koju mu daje pelin. To je stari samoborski aperitiv ili digestiv čije pripremanje je dugogodišnja tajna obitelji Filipec koja se prenosi iz generacije na generaciju već skoro 200 godina. Bermet je i danas ručno radjeni proizvod. Bermet je izvorni hrvatski aperitiv ( digestiv ) koji je obitelj Filipec učinila prepoznatljivim proizvodom.

Što je Muštarda?

Samoborska muštarda je vrsta senfa, koji se izvrsno slaže kao prilog uz kuhano meso (npr.kuhana govedina, pečenice, češnjovke, pečeno meso, itd. Muštarda se priprema od tučene gorušice, u koju se ukuhava posebno pripremljen pekmez od grožđa, itd….Samoborska muštarda je u potpunosti prirodan proizvod koji u sebi ne sadrži konzervanse. Ona se odlikuje slatkasto-ljutim okusom, oštrog mirisa, koji pri većim količinama izaziva doživljaj nalik ribanom hrenu.
Spremanje ovog slasnog umaka stanovnici Samobora su naučili od Francuza, ponešto izmijenili i prilagodili svom ukusu i tako je nastala Samoborska muštarda.